Marka Kimliği ve Logo Tasarımı
Son zamanlarda web'de marka, kimlik ve logo arasındaki farklara dair herhangi bir açıklama görmedim.
Marka nedir? -Bir bütün olarak algılanan duygusal kurumsal imaj.
Kimlik nedir? -Genel markanın bir parçasını oluşturan görsel unsurlar.
Logo nedir? - Bir işareti veya simgeyi kullanarak bir işletmeyi en basit haliyle tanımlar.
Bunu daha detaylı anlatmak için en baştan başlayalım.
Marka bilinci oluşturma nedir?
Markalaşma kesinlikle hafif bir konu değildir. Bu konu üzerine yüzlerce kitap yazılmıştır. Ancak kısaca söylemek gerekirse, bir markayı “şekillenmiş bir kişiliği olan bir organizasyon, hizmet veya ürün” olarak tanımlayabilirsiniz. Bu yazıda, bir tasarımcının bir marka yapamayacağını da belirtelim. Bunu sadece izleyiciler, marka takipçileri yapabilir. Bir tasarımcı, markanın temelini oluşturur.
Pek çok insan, bir markanın yalnızca birkaç unsurdan oluştuğuna inanıyor - bazı renkler, bazı yazı tipleri, bir logo, bir slogan ve belki de biraz müzik. Gerçekte, bundan çok daha karmaşıktır. Bir markanın “kurumsal bir imaj” olduğunu söyleyebilirsiniz.
Kurumsal imaja sahip olmanın arkasındaki temel fikir ve temel kavram, bir şirketin yaptığı her şeyin, sahip olduğu her şeyin ve ürettiği her şeyin, işletmenin bir bütün olarak değerlerini ve hedeflerini yansıtması gerektiğidir.
Şirketi oluşturan, onu yönlendiren, neyi temsil ettiğini, neye inandığını ve neden var olduklarını gösteren, bu temel fikrin tutarlılığıdır. Tamamen bazı renkler, bazı yazı tipleri, bir logo ve bir slogan değil!
Örnek olarak, tanınmış bilişim şirketi Apple'a bakalım.
Bir kere en başından baktığımızda logolarındaki elma, Apple’ın elma pazarında pay sahibi olduğunu veya elma yetiştiriciliği yaptığını yansıtmıyor.
Apple, bir şirket olarak, insancıl bir kurumsal kültür ve güçlü bir kurumsal etiği yansıtır; bu, gönüllülük, iyi amaçların desteklenmesi ve topluma katılım ile karakterize edilir. İşletmenin bu değerleri, yenilikçi ürünlerinden ve reklamlarından müşteri hizmetlerine kadar yaptıkları her şeyde belirgindir. Apple, insanlarla gerçekten bağ kuran duygusal hümanist bir markadır. İnsanlar ürünlerini veya hizmetlerini satın alırken veya kullanırken kendilerini Apple’ın bir parçası; hatta bir kabile gibi, markanın bir parçası gibi hissediyorlar. Markalarını oluşturan, bu duygusal bağdır; yalnızca ürünleri ve küçük boyutlu logoları değil.
Kimlik tasarımı nedir?
Bir şirketin marka veya kurumsal imajındaki önemli bir rol, kimliğidir.
Çoğu durumda, kimlik tasarımı bir şirket içinde kullanılan ve genellikle bir dizi kılavuz dahilinde bir araya getirilen görsel unsurlara dayanır. Bir kimliği oluşturan bu yönergeler genellikle kimliğin çeşitli ortamlarda nasıl uygulanacağını renk paletleri, yazı tipleri, düzenler, ölçümler vb. kullanarak yönetir. Bu yönergeler, şirketin kimliğinin tutarlı olmasını sağlar ve bu da markanın bir bütün olarak tanınabilir olmasını sağlar.
Bir şirketin kimliği veya imajı birçok görsel unsurdan oluşur:
- Bir Logo (Tüm kimliğin ve markanın sembolü)
- Kırtasiye (Antetli + kartvizit + zarf vb.)
- Pazarlama Broşürü (El ilanları, broşürler, kitaplar, web siteleri vb.)
- Ürünler ve Ambalajlar (Satılan ürünler ve geldikleri ambalajlar)
- Kıyafet Tasarımı (Çalışanlar tarafından giyilen somut giyim eşyaları)
- Tabela (İç ve dış tasarım)
- Mesajlar ve Eylemler (Dolaylı veya doğrudan iletişim modları aracılığıyla iletilen mesajlar)
- Diğer İletişim (Ses, koku, dokunma vb.)
- İşletmeyi temsil eden herhangi bir görsel.
Tüm bunlar bir kimlik oluşturur ve markayı bir bütün olarak desteklemelidir. Bununla birlikte logo, kurumsal kimlik ve markadır ve hepsi tek bir tanımlanabilir işarete sarılmıştır. Bu işaret, bir bütün olarak işletmenin avatarı ve sembolüdür.
Logo nedir?
Logo ne markanız ne de kimliğinizdir!
Logo tasarımı, kimlik tasarımı ve markalaşmanın farklı rolleri vardır ve bunlar birlikte bir işletme veya ürün için algılanan bir imaj oluşturur.
Logo, bir işletmeyi veya ürünü en basit haliyle tanımlar.
Bir logonun ne olduğunu anlamak için önce ne işe yaradığını anlamalıyız.
Bir logo ... kimlik içindir.
Bir logo, bir marka, bayrak, sembol veya imza kullanımıyla bir şirketi veya ürünü tanımlar. Bir logo, şirketi doğrudan satmaz veya nadiren bir işletmeyi tanımlamaz. Logolar anlamlarını sembolize ettiği şeyin kalitesinden alır, tam tersi değil - logolar açıklamak için değil, kimlik için oradadır. Özetle, bir logonun ne anlama geldiği, göründüğünden daha önemlidir.
Bu kavramı örneklemek için logoları insanlar gibi düşünün. Kendimizin "her zaman pembe giyen ve sarı saçlı adam" gibi kafa karıştırıcı ve unutulabilir tanımlamasından ziyade isimlerimizle – Ali, Ayşe, Ahmet, Fatma gibi - çağrılmayı tercih ediyoruz. Aynı şekilde, bir logo, işletmenin ne yaptığını tam anlamıyla açıklamamalı, bunun yerine işletmeyi tanınabilir ve akılda kalıcı bir şekilde tanımlamalıdır.
Sadece bir logo tanıdık olduktan sonra, onları tanımlamak için insanların isimlerini öğrenmemiz gerektiği kadar çok benzer şekilde işlev gördüğü de unutulmamalıdır.