Web Tasarım Fiyatlandırması

folder_openGenel, Web Tasarım
Web Tasarım Fiyatlandırma
Web Tasarım Hizmetlerinizi Nasıl Fiyatlandırabilirsiniz?

Web Tasarım Fiyatlandırması; hizmetleriniz için fiyatı nasıl belirlediğiniz, müşterilerin işletmenizi nasıl göreceğini büyük ölçüde etkiler. Serbest çalışma işinde yeni olanlar için, her zaman daha fazla proje veya ilgi alanı elde etmeye yönelik, fiyatları düşürmenin cazibesi vardır.

Bunu yaptığınızda, uzun vadede müşterileri değil, yaptığınız işin değerini görmeyen pazarlık avcılarını cezbetmiş oluyorsunuz. Oranlarınızı düşük ayarladığınızda, kendinize veya işinize nasıl değer verdiğinizi umursamadığınızın sinyalini gönderiyorsunuz.

Peki kendinize nasıl bir fiyat belirliyorsunuz? Hizmetinizi fiyatlandırmak iki şeyi içerir:

“Dahili Fiyatlandırma ve Harici Fiyatlandırma.”

Dahili Fiyatlandırma

Web Tasarım Fiyatlandırması hususunda dahili fiyatlandırma, kendinize sakladığınız ve müşterilere açıklamadığınız şeydir. Müşterilerinizden ne kadar ücret almanız gerektiğini hesaplarken gerekli tüm faktörleri veya unsurları nasıl dahil ettiğinizi içerir.

Bu yönteme Asgari Kabul Edilebilir Oran denir. Çalışmak istediğiniz en kabul edilebilir en düşük oran!

Asgari Kabul Edilebilir Oran’ın hesaplanması, bir proje üzerinde çalışmak zorunda olduğunuz saat sayısına bölünen kişisel ve iş genel giderlerinizi içerir.

Örneğin, kişisel genel gideriniz (yiyecek, barınma, giyim ve yaşayabilmeniz için diğer ihtiyaçlar) yıllık 30.000 TL, işletmenizin genel gideri (faturalar) ise 5.000 TL. Diyelim ki belirli bir projede 1 yıl boyunca günde 8 saat, yani 2.920 saat çalışmak istiyorsunuz. Toplamda 35.000 TL olan iki genel gideri 2.920 saate bölün, 11,986 (yuvarlayalım: 12) TL elde edersiniz. Bu, 1 saatlik Kabul Edilebilir Asgari Ücretiniz olur. Vergiyi eklerseniz, diyelim ki %18, bu 14,16 TL olur.

Bu hesaplama, elbette her insanın farklı düşünceleri ve değişkenleri olduğu için değişir. Ancak sonuç olarak, bunu bir kılavuz olarak kullanırsınız ve asla Asgari Kabul Edilebilir Oran ‘ınızın altına inmezsiniz, sadece daha yükseğe çıkarsınız.

Harici Fiyatlandırma

Web Tasarım Fiyatlandırması hususunda harici fiyatlandırma, müşterinizle tartışabileceğiniz bir şeydir. Projeye kattığınız değere karşılık gelen fiyattır. Size verildiğinde daha iyi çalışmanızı sağlayacak fiyattır.

Harici fiyatlandırmayla ilgili olarak, akılda tutulması gereken birkaç ipucu:

1. Rakiplerinize Bakın

Bir fikir sahibi olmak için başkalarının hizmetlerini ne kadar ücretlendirdiğinin farkında olun. Bununla birlikte, diğerlerinin oranları sizinkini etkilememelidir, çünkü bazı serbest çalışanların, özellikle de yeni olanların, kendi hizmetlerini kesintiye uğratıyor olması muhtemeldir.

Çoğu serbest çalışandan daha yüksek ücret almak zor olabilir, ancak serbest tasarımcı olarak kariyerinizin sürdürülebilirliğini belirleyecektir.

2. Fiyatınızı Asla Saate Göre Belirlemeyin

Şantiyelere veya iş pazarlarına gittiğinizde, saat bazında birçok proje belirlenir. Bunda bir sorun olmasa da saatlik ücretin dezavantajları da var.

Birincisi, bir müşteriden saatlik ücret aldığınızda, onlar her zaman zamanın bilincinde olacaklardır. Daha uzun saatler ayırmaya başladığınızda, müşteriniz size bu kadar uzun süren şeylerden ve gecikmelerden şikayet etmeye başlayabilir.

Bazen, web sitesini büyük ölçüde etkileyecek belirli değişiklikleri yapmanız yalnızca birkaç dakikanızı alır. Bu olursa, masaya yatırdığınız değeri düşük ücretlendiriyorsunuzdur.

Ayrıca saatlik ücret, yaratıcılığınızı sınırlar ve bu da projeye ne kadar değer verebileceğinizi sınırlar. Bu nedenle, potansiyel bir müşteriye açık olmak ve projede yer alan süreçle birlikte ne kadar ücret aldığınızı söylemek çok daha iyidir.

Web sitesinin hedeflerine ulaşmalarına yardımcı olmak için atacağınız adımlardan ve stratejilerden bahsedebilirsiniz. Bir müşteri, getirebileceğiniz değeri gördüğünde, oranınızı kabul etmekte tereddüt etmeyecektir. Aslında, sormayabilirler ve değerinizi anladıklarında size daha yüksek bir ücret bile teklif edebilirler.

3. Değerinize Göre Ücretlendirin

Buradaki değer sadece zamanınızı değil, aynı zamanda sizinle çalışma deneyiminin tamamını ifade eder. Sadece zamanınızı değil, aynı zamanda uzmanlığınızı da verdiğinizi unutmayın. Bu, hizmetlerinizi, projeyi nasıl yaptığınızı ve projenin sonucunu içerir.

4. Müşterinizle Konuşmaya Zaman Ayırın

Serbest çalışan web uzmanları genellikle anlaşmayı hızlı bir şekilde kapatmak gibi bir hata yapar. O zaman meydana gelen şey, anlaşmayı imzalamak için müşterinin her kaprisini, çekip gidebilecekleri korkusuyla kabul etmeleridir.

Bir yandan, bir müşteri size ne kadar ücret alacağınızı ve detayları tartışmadan ne kadar süreceğini soracaktır çünkü gerçek şu ki, hala pazarlık arayan çok sayıda müşteri var. Bu nedenle, herhangi bir yeni projeye dalmadan önce önlem almak akıllıca olacaktır.

Bunu nasıl yapabilirsiniz?

İlk olarak, müşterinizin gerçekten neyi istediğini öğrenin. Yalnızca bir web sitesinin yeniden tasarlanmasını mı istiyorlar? Yeni bir ürün tanıtmak mı yoksa web sitelerine daha fazla trafik mi yönlendirmek istiyorlar?

Tek alternatif yerine çeşitli seçenekler de sunabilirsiniz. Mesela, istediklerini içeren temel paket ve müşterinizin siz onlara sunana kadar ihtiyaç duyduğunu bilmediği diğer şeyleri içeren premium paket (logo tasarımı, SEO yapılandırması vb).

Son olarak, ön ödeme, kilometre taşları ve tabii ki son teslim tarihini içeren projenin nasıl tamamlanacağının yanı sıra ödeme koşullarını da ayarladığınızdan emin olun.

5. Fiyatınızı Daima Müşterinizin Hedeflerine Göre Belirleyin

Sadece müşterinizin istediği sonuca değil, genel hedeflerine odaklanın. Çoğu zaman müşteriler ihtiyaç duydukları şeyin gerçek kapsamını gerçekten bilmiyor olabilirler.

Gerçekten ne istediklerini ve neye ihtiyaç duyduklarını bilmek için satır aralarını okuyun ve sorular sorun. Süreci sizinle tartışırken ne kadar açıklık kazandığına şaşıracaksınız.

Etiketler: , ,

Benzer Yazılar